Podsticaj privredi i preduzetništvu u Vojvodini

Bez autora
Aug 21 2012

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin sastao se danas sa predstavnicima tekstilne industrije u Vojvodini i predstavio mere koje Vlada Vojvodine priprema do kraja septembra kao podsticaj privredi i preduzetništvu u Pokrajini. Jedan deo tih mera biće predlozi upućeni Vladi Srbije, jer se radi o merama koje donosi država, a drugi deo tog programa obuhvatiće konkretne mere koje će sprovesti Vlada Vojvodine u okviru svojih nadležnosti. Posebno mesto, pored metalske industrije, u ovom programu Pokrajinske vlade imaće tekstilna industrija, kao industrijska grana sa snažnim, naročito izvoznim potencijalom, kao grana koja se može razvijati u malim mestima i koja zapošljava uglavnom žene, ali i grana sa bogatom tradicijom u Vojvodini.

Podsticaj privredi i preduzetništvu u VojvodiniPokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin sastao se danas sa predstavnicima tekstilne industrije u Vojvodini i predstavio mere koje Vlada Vojvodine priprema do kraja septembra kao podsticaj privredi i preduzetništvu u Pokrajini.

Jedan deo tih mera biće predlozi upućeni Vladi Srbije, jer se radi o merama koje donosi država, a drugi deo tog programa obuhvatiće konkretne mere koje će sprovesti Vlada Vojvodine u okviru svojih nadležnosti. Posebno mesto, pored metalske industrije, u ovom programu Pokrajinske vlade imaće tekstilna industrija, kao industrijska grana sa snažnim, naročito izvoznim potencijalom, kao grana koja se može razvijati u malim mestima i koja zapošljava uglavnom žene, ali i grana sa bogatom tradicijom u Vojvodini.

Sektor tekstilne industrije suočava sa velikim problemima i danas su dogovorene i prve konkretne mere, istakao je Vasin.

Kako je najavio, osnovaće se klaster tekstilaca Vojvodine koji bi zajednički nastupao i povećao konkurentnost ove privredne grane, kao i Savet za tekstilnu industriju. Dogovoreno je da se zatim organizuje veliki sastanak sa potencijalnim stranim partnerima, koji već pokazuju interesovanje da ulažu i sarađuju sa tekstilnom industrijom Vojvodine. U okviru programa koji priprema Vlada Vojvodine, poseban odeljak biće posvećen oblasti tekstila, gde će biti predložene razne poreske olakšice, ali i stimulativne mere koje će se odnositi na one grane gde danas postoji veliki zastoj, a koje imaju potencijal da budu značajne u Vojvodini.

Predstavnici tekstilne industrije u Vojvodini naznačili su najznačajnije probleme sa kojima se sreću. Između ostalog, to je tehnološka zaostalost opreme koja bitno utiče na produktivnost rada, a samim tim i na cenu, nedovoljno školovanih tekstilnih radnika, zatvorene fabrike sa opremom, na primer u Bačkom Petrovcu, Kovinu i Lovćencu, u kojima bi se mogla pokrenuti proizvodnja, jer postoje zaintersovani partneri iz Nemačke i Italije, ali ne postoje kapaciteti koji bi mogli da udovolje njihovim potrebama.

U skladu sa zahtevima tekstilaca, Vladi Srbije će se predložiti da se u tekstilnoj industriji smanje doprinosi i porezi na plate i da u skali tog smanjenja uzme u obzir to da je tekstilna industrija posebno ugrožena, uvesti stimulacije za izvoz gotove robe proizvedene od repromaterijala iz Srbije, naveo je Vasin.

On smatra da politika podsticaja treba da bude jednaka u celoj Srbiji, odnosno da ta politika mora biti takva da izjednači strane i domaće investitore.

Savet za tekstilnu industriju biće formiran odmah, sa zadacima da popiše tekstilne fabrike koje rade u Vojvodini sa više od 50 radnika, zatim mesta gde je nekada bilo tekstilne proizvodnje sa informacijama u kakvom su stanju te fabrike, kakvo je vlasništvo, infrastruktura, oprema i procena mogućnosti za ponovno pokretanje tekstilne proizvodnje. 

Kao jednu od mera, Miroslav Vasin je najavio aktivno podsticanje privrede kroz povoljne kreditne linije Razvojne banke Vojvodine, koje će biti usmerene ka izvoznicima, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, ali i delatnostima od posebnog značaja za Vojvodinu, gde spadaju tekstilni i metalski sektor. Takođe, planira se osnivanje dva fonda: fonda solidarnosti, za preduzeća gde je došlo do zastoja i fonda za pokretanje proizvodnje, gde je zaustavljena.

Vasin je dodao da se razmatra i mogućnost uvođenja sistema subvencionisanja malih i srednjih preduzeća preduzetnika, koji, na primer, stvaraju nov proizvod, izvoze, za pojedine grane privrede od interesa za Vojvodinu, kao i vid nagrađivanja za preduzetnike koji nisu smanjili broj zaposlenih. Između ostalog, radiće se i zajednička strartegija poljoprivrede i privrede u Vojvodini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik